pondělí 16. května 2011

Francie

Když se řekne Francie, ihned si vybavím módu, víno, jídlo, sýry...:) Je to moje vysněná země, kam bych se chtěla podívati;)

a tady je něco málo o ní :)

Francie je evropským státem ležícím jihozápadně mezi Atlantickým oceánem a Středozemním mořem. Tento stát je na evropské poměry poměrně velký a zabírá rozlohu zhruba 547 tisíc kilometrů čtverečných. Co do počtu obyvatel je Francie s více než 60 milióny lidí 20. nejlidnatějším státem na světě. Hlavním městem je světoznámáPaříž a úředním jazykem francouzština. Jedním z francouzských NEJ je zcela jistě hora Mont Blanc, která měří 4 810 metrů a je nejen nejvyšší horou Alp, ale také nejvyšší horou celé Evropy. Francie je demokratickým státem, v jehož čele je prezident, současně je jím Nicolas Sarkozy. Francie má dodnes mnoho departmentů a pod její vládu spadají zámořská území téměř po celém světě. Francie hraje významnou roli v celoevropském měřítku a podílí se nejen svým členstvím, ale také řízením hned v několika organizacích.Francie patří do NATO, OSN, je dokonce jednou ze zakladatelskou zemí Evropské unie.




Ve Francii se nachází tolik známých měst a významných míst. Možná právě proto jeFrancie tolik navštěvovanou a světově proslulou zemí. Francie byla domovemohromného množství známých lidí a dodnes tu stojí mnoho slavným a významných historických budov- kostelů, chrámů, paláců či zámků. Francie je tedy plná historie, ale také kultury. Mnoho lidí však do Francie přicestuje výhradně kvůli rekreaci. Na pobřežíkolem Středozemního moře se nacházejí nejkrásnější francouzské pláže a značnou část roku si na nich turisté mohou dopřát slunění a odpočinku. Horké sluneční paprsky a šumění čistého azurového moře jsou ideální kombinací pro skvělou letní dovolenou. A kdo by zatoužil po nějakém rozptýlení, vždy se poblíž najde některé z významných měst s mnohými zajímavostmi a ceněnými památkami.



PAŘÍŽ

Paříž je nejen hlavním městem Francie, ale velmi významným a vyhledávaným městem v celoevropském měřítku. Kdo nenavštíví Paříž, nepozná Francii. Paříž má své jedinečné kouzlo a to je cítit na každém kroku. Paříž nabízí neskutečnou podívanou. Mimo dlouhé ulice lemované nejrůznějšími obchůdky, světovými butiky a luxusními restauracemi nabízí Paříž k vidění také mnoho krásných a významných památek. Mnoho z nich také patří na Seznam světového dědictví UNESCO. Kdo by neznal katedrálu Notre-Dame, v českém překladu známou také jako Chrám Matky Boží. Obrovský význam má také Vítězný oblouk nebo muzeum Louvre, ve kterém se skrývá mnoho významných uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty. A snad nejznámější francouzskou stavbou je každému dobře známá Eiffelova věž, postavená koncem 19. století. Dlouhou dobu byla nejvyšší budovou na světě a dodnes je snad nejfotografova­nějším místem v celé Francii.

FRANCOUZSKÁ MÓDA

Jednou z věcí, která k Francii neodmyslitelně patří, je móda. Řeč je především o luxusní módě a o exkluzivních značkách. Pro málokterou zemi má móda tak obrovský význam.Francie vlastně určuje trendy a je vzorem pro celou Evropu. Francie je spojená především s elegancí a vytříbeným vkusem. Málo komu se ve spojení s módou a Franciínevybaví některý ze slavných módních butiků nebo ohromná, celebritami navštěvovaná módní přehlídka. Taková přehlídka může být totiž skutečně ohromnou událostí. Například představování některé z nových kolekcích světoznámých návrhářů přiláká pozornost medií i slavných osobností, které pak na takové události sedí v prvních řadách. Nejproslulejší francouzskou módní návrhářkou byla bezesporu světově uznávaná Coco Chanel. Žena, která se sama, z ničeho, vypracovala v nejbohatšífrancouzskou módní návrhářku své doby. Způsobila ve francouzské módě revoluci a ohromný průlom. V jejím butiku vycházely kolekce pohodlného oblečení pro ženy, které se v něm měly cítit hlavně samy sebou. Dodnes duch Coco Chanel žije a její značka je stále produktivní.

FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Francií je také velmi hluboce spjaté kulinářské umění. Mnoho nejlepších světových šéfkuchařů pochází právě z Francie. Zde se klade důraz především na dokonalou harmonií chutí, ale také velmi působivý estetický dojem. Jídlo zkrátka není jen prostředek k nasycení, ale mnohdy je považováno za něco víc. Něco, co má ve Francii jedinečné místo a vždy jej mít bude. Kdo by si rád nezašel do luxusní francouzské restaurace a neochutnal proslulá žabí stehýnka, ústřice, či jinou s delikates.

zdroj: http://www.turisimo.cz/francie/

3 komentáře:

  1. inspirovala jsi mě k tomu, abych zase já něco napsala o Londýně. :) miluju Londýn.. jinak moc hezký článek.
    www.th3runway.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Hehe, Londýnem jsme chtěla pokračovat....:D ale nevadí, napiš o něm, taky miluju Londýn ♥ sice jsme tam ještě nebyla ale to všechno tam Jůů;) Tak se těším na tvůj článek;)

    OdpovědětVymazat
  3. Londýn rozhodně navštívit !!!! Pro mě je to mekka .

    OdpovědětVymazat